Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

ΒΙΟΙ ΠΛΟΙΩΝ: έκθεση ζωγραφικής Γιάννη Μίχα στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Ναυτιλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2010, διοργανώνει την έκθεση ζωγραφικής «ΒΙΟΙ ΠΛΟΙΩΝ» με έργα του Γιάννη Μίχα, Νομάρχη Πειραιά και Νήσων και μέλος του Μουσείου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010, και ώρα 20:00, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος (Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και ο κατάλογος της έκθεσης, του οποίου τα έσοδα από την πώλησή του θα προσφερθούν στο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Σαλαμίνας και στην Πειραϊκή Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση.

Πρόκειται για ελαιογραφίες και υδατογραφίες που παρουσιάζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στο λιμάνι, στα ναυπηγεία, στο καράβι. Ο καλλιτέχνης εκφράζεται εικαστικά μέσα στα όρια του ρεύματος του κυβισμού, σύμφωνα με το οποίο τα θέματα διαιρούνται σε πολλαπλές απόψεις και αποτυπώνονται έτσι πολλές διαφορετικές διαστάσεις ή όψεις των αντικειμένων. Παράλληλα κυριαρχεί το έντονο, ελληνικό φως και χρώμα.

Μέσα στο άσχημο πολιτικά κλίμα των ημερών μας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ένας πολιτικός να βρίσκει διέξοδο στις τέχνες, εκφράζοντας ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη.

Aκολουθεί το Δελτίο Τύπου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος:

ΒΙΟΙ ΠΛΟΙΩΝ

Περιοδική έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος
12 Μαΐου - 10 Ιουλίου 2010
Με έργα του Γιάννη Μίχα, Νομάρχη Πειραιά και Νήσων
Εγκαίνια: Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010, ώρα 19:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος
... ...

 
Ο Μάιος και ο Ιούνιος του 2010 είναι δύο μήνες με μεγάλες εορτές και επετείους τόσο για την Ελληνική Ναυτιλία όσο και για τα μουσεία. Φέτος, όπως και κάθε δύο χρόνια, εορτάζει η Εμπορική μας Ναυτιλία με την Διεθνή Έκθεση Ποσειδώνια 2010. Παράλληλα, στις 18 Μαΐου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και στις 21 Μαΐου η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού. Το θαλάσσιο περιβάλλον εορτάζει στις 5 Ιουνίου με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στις 8 Ιουνίου με την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ενώ η πλούσια χλωρίδα και πανίδα των θαλασσών μας εορτάζει στις 22 Μαΐου με την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας αλλά και όλη την χρονιά αφού το 2010 έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη «Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας».

Στα πλαίσια των παραπάνω εορτασμών το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος διοργανώνει την έκθεση ζωγραφικής «Βίοι Πλοίων» με έργα του Γιάννη Μίχα, Νομάρχη Πειραιά και Νήσων και μέλους του Μουσείου.

Η έκθεση άνοιξε για το κοινό από την Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο, 10 Ιουνίου 2010. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010. Κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και το λεύκωμα της έκθεσης.

Ο Νομάρχης Πειραιά και Νήσων βρίσκει διέξοδο από το σκληρό πρόσωπο της καθημερινότητας και της πολιτικής και διατηρεί την ανθρωπιά, ευαισθησία και καλαισθησία του με μια σειρά έργων του εμπνευσμένων από την θάλασσα, τους ανθρώπους της, τα πλοία, τα λιμάνια, τα ακρογιάλια, τα ξωκλήσια, τα λιθόστρωτα, τα ακρωτήρια της ελληνικής γης.

H επιλογή των έργων του ζωγράφου Γιάννη Μίχα, από την δουλειά του της τελευταίας δεκαπενταετίας, έγινε από τον ίδιο με την πρόθεση η παρουσίασή τους να αποτελέσει τη σύνθεση του προσωπικού του τραγουδιού, του δικού του εικαστικού ύμνου για το υγρό στοιχείο και την ελληνική ναυτοσύνη.

Aυτή η ζωγραφική κατάθεση του Γιάννη Mίχα, ανήκει στο λιμάνι του Πειραιά όπου ζει, δημιουργεί και προσφέρει και οι αίθουσες του Nαυτικού Mουσείου θα δώσουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με τον χρωστήρα του, για τους θαλασσινούς ορίζοντες που χαράσσονται από την διαδρομή του καθενός προς την προσωπική του Iθάκη. Nα ψάξουν πίσω από τα ηχηρά ονόματα, τους καημούς, τον νόστο των πληρωμάτων, να σκαλίσουν το χρώμα, να ψηλαφίσουν τις πληγές των πλοίων και των ανθρώπων της θάλασσας…

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του λευκώματος της έκθεσης, το οποίο θα εκδώσουν οι Eλληνικές Oμοιογραφικές Eκδόσεις, ο Γιάννης Μίχας θα τα διαθέσει για την στήριξη δύο ιδρυμάτων για παιδιά με ειδικές ανάγκες: το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Σαλαμίνας και την Πειραϊκή Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση.
... ...
Bιογραφικό Γιάννη Μίχα

Ο Γιάννης Μίχας γεννήθηκε το 1954 στο Κυριάκι του Νομού Βοιωτίας, από τον Δημήτρη και τη Γαρυφαλλιά Μίχα. Σπούδασε Τεχνολόγος Ναυπηγός στην Ανωτέρα Σχολή Ναυπηγών Πειραιά, απ’ όπου αποφοίτησε το 1978.

Ασχολείται επαγγελματικά και με την ζωγραφική, έχοντας κάνει τα πρώτα του βήματα κοντά σε μεγάλους Έλληνες ζωγράφους, ανάμεσα στους οποίους ο Κ. Ηλιάδης. Είναι τακτικό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Μεγάλο τμήμα της θεματικής του περιλαμβάνει όψεις του ελληνικού τοπίου, ιδιαίτερα του αιγαιοπελαγίτικου, καθώς και λιμενογραφίες που άλλοτε αποτυπώνουν τον ανθρώπινο μόχθο και άλλοτε εστιάζουν στην σιωπηλή παρουσία των προσαραγμένων πλοίων. Συχνά οι μνήμες του αποτυπώνονται στις συνθέσεις, όπου συναντάμε τους επιβλητικούς όγκους των μεγάλων εμπορικών ή φορτηγών πλοίων να συνδιαλέγονται με τους παραδοσιακούς κυκλαδίτικους οικισμούς. Η θεματική του κινείται με άνεση ανάμεσα στην ρεαλιστική αφετηρία και τις κυβιστικές διατυπώσεις, όπου η αυστηρή διαύγεια του περιεχομένου, ταυτίζεται με το παράδοξο στη σύνθεση, καθαρά στοιχεία ελληνικής ιδιοσυγκρασίας.

Είναι τακτικό μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις:
Πολιτιστικό κέντρο ΓΣΕΕ 1984, 1986,
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 1988,1991,1996,
Γκαλερί ΠΡΙΣΜΑ 1997,
Κέντρο Τέχνης Καστέλλας 1998,
Χατζοπούλιος Βιβλιοθήκη (Πόρος) 1999,
Αίθουσα Μαρκάτου (Κύθηρα) 1999,
Γκαλερί MONTSERRAT (Νέα Υόρκη),
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας 2000,
Σχολή Χορού Κατερίνας Ροδίου (Πειραιάς) 2000,
Γκαλερί Έρσης (Αθήνα) 2001,

Από το 1982 συμμετέχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων:
16η Πολιτιστικού Κέντρου Πειραιά 1982,
Ομαδική υπό την αιγίδα του Γ.Γ.Ν.Γ. 1983,
Ομαδική υπό την αιγίδα του Υπ. Αθλητισμού 1986,
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων 1986,
Γκαλερί THEMIS 1992,
Γκαλερί ΘΕΛΓΟΣ 1993,
14η Πανελλήνια ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 1994,
19η Πανελλήνια Θαλασσογράφίας 1994,
Ομαδική στη Ναυτική Λέσχη Πειραιά 1995,
Ομαδική στην Κύπρο (Πύλη Αμμοχώστου) υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας και του Υπουργείου Εργασίας της Κύπρου 1996,
Ομαδική στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 1997,
Ομαδική στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά 1999,
Ομαδική υπό την Αιγίδα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Κτίριο
Κωστή Παλαμά) 1999,
Γαλλικό Ινστιτούτο υπό την Αιγίδα της UNESCO (Πειραιάς) 2000,
Πανελλήνια Εταιρία Λόγου και Τέχνης 2001.

Έργα του κοσμούν την πόλη του Πειραιά (εργοστάσιο «Αιγαίον», βίλα Ζαχαρίου, Μικρολίμανο, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά), τη Δημοτική Πινακοθήκη Λιβαδειάς, την Εργατική Εστία, τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, τη ΣΕΚ Λευκωσίας και Αμμοχώστου, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το Υπουργείο Εργασίας.

Πολλές είναι επίσης οι ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι οποίες διαθέτουν πίνακές του.
Εκτός Ελλάδας, έργα του βρίσκονται στα κτίρια συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Πεκίνο και στην Σαγκάη, στο Ελληνικό Προξενείο στην Νέα Υόρκη, σε ομογενειακές οργανώσεις στο Σίδνεϊ, σε ιδιωτικές συλλογές στη Νέα Υόρκη, στη Λευκωσία, στη Βαλένθια, στο Αμβούργο, στην Οδησσό.
Από το 2003 είναι εκλεγμένος και για δεύτερη συνεχή θητεία, Νομάρχης Πειραιά.

Από τον Μάιο του 2008 είναι Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
1 σχόλιο:

it's your space, build what you want